Wat doet een tandprotheticus eigenlijk?

De tandprotheticus meet protheses aan die uit de mond zijn te nemen en maakt ze zelf. Het kan gaan om een volledig kunstgebit, een gedeeltelijke prothese, een frameprothese, een overkappingsprothese op wortels of over implantaten. Het voorwerk (zoals de extracties) wordt altijd verricht door een tandarts of eventueel een implantoloog als het gaat om een of meer implantaten.

Welke opleiding heeft een tandprotheticus?

Een tandprotheticus heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd.

Welke specialisaties heeft een tandprotheticus?

Hij of zij is gespecialiseerd in het op maat maken van een kunst- of klikgebit. Voor een kunstgebit is een verwijzing van de tandarts niet nodig.  Voor een klikgebit of een gedeeltelijke prothese is er wel een verwijzing nodig. Sommige tandprothetici zijn aangesloten bij een groepspraktijk van tandartsen, maar het komt ook vaak voor dat een tandprotheticus zijn eigen praktijk heeft. Op De Lieve Tandprotheticus treft u alleen de zelfstandige praktijken aan.

Wat zijn geregistreerde Tandprothetici?

Gediplomeerde tandprothetici zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister Tandprothetici (KRTP). Alleen gediplomeerde tandprothetici hebben toegang tot het register en volgen jaarlijks bij- en nascholing. Op onze website vindt u alleen gediplomeerde tandprothetici. De meesten zijn ook lid van de beroepsvereniging ONT.